Zoran Miloševič, interventni nevroradiolog, nam je predaval o možganski kapi

Zoran Miloševič, interventni nevroradiolog, nam je predaval o možganski kapi

Zoran Miloševič, interventni nevroradiolog, nam je predaval o možganski kapi

Prvo sredo v marcu smo na rednem srečanju Rotary kluba Martjanci v gostišču »Šinjor« organizirali zanimivo in poučno predavanje dr. med. Zorana MILOŠEVIČA, ki je v tujini specializiral za znotrajžilno zdravljenje možganskih žilnih bolezni. Vodilni interventni nevroradiolog na Kliničnem oddelku za radiologijo UKC Ljubljana, nam je predaval o možganski kapi. Na predavanja smo povabili tudi naše rotaraktovce, naše družinske člane in prijatelje. Predavanja sta se udeležili tudi dve rotarijki iz RC Maribor.

Predavatelj nam je predstavil najpogostejše dejavnike tveganja, ki lahko pripeljejo do ishemične možganske kapi, katero povzroči strdek v krvi. Druga oblika je možganska kap zaradi krvavitve v možgane ali možgansko ovojnico. Pri slednji so najpogostejši vzrok za krvavitve anevrizme.

Dr. MILOŠEVIČ Zoran nam je podrobno opisal postopek znotrajžilnega zdravljenja, ki je za bolnika lažji poseg, kot klasična nevrokirurška operacija. Po tej novi metodi zdravljenja do možganske arterije ne vstopajo skozi lobanjo ampak skozi dimeljsko arterijo in naprej skozi arterijski sistem, vse do možganske arterije.

Predavatelj nam je opisal tudi način, kako v možganske anevrizme vstavijo platinaste spirale in žilne opornice, ki preprečujejo njeno rast ali predrtje in posledično krvavitev v možgane. Predstavil je tudi inštrumente, s katerimi lahko odstranijo krvni strdek, ki zapira možgansko arterijo.

»Čas so možgani«, je povedal predavatelj. S tem je želel opozoriti, da je potrebno bolnika, ki se mu je možganski strdek zataknil v možganski arteriji, čim prej pripeljati v bolnišnico. Če takšnega bolnika pripeljemo v treh ali štirih urah obstaja velika verjetnost, da bodo uspešno pomagali.

Po končanem predavanju so udeleženci dr. MILOŠEVIČU zastavili tudi več vprašanj, ki so se nanašala na predstavljeno temo.

Na koncu je sledila okusna večerja in druženje pozno v noč.

Najdite nas na Facebooku!

Rotary Slovenija

Back to Top