Poslanstvo

Za skritimi pročelji vegastih žvljenj se mnogokrat skriva žalost v očeh, plahost bivanja, nemoč v dlaneh.

Tam se med nasmeh otroških let pogosto prikrade solza na obraz, ker zemljin krog skriva toliko usod, toliko krivic, da bi jih z besedami težko objel, prijatelj.

Bi morda pesnik tako opisal utripanje luči na bivanjskih križiščih, blodnjake življenja, ki se včasih zdijo brez izhoda, krizo vrednot, siromašenje, takšno ali drugačno.

Mnogo stoletij se je zapisalo v človeško vrsto in že mnogo časa nazaj je nekatere motilo pomanjkanje pristnega prijateljstva med ljudmi, medsebojne pomoči, humanosti in človekoljubja.

Mnogo sledi se je tako zarisalo v univerzalno dušo modernega človeka. Verjetno ni smiselno poudarjati vseh mogočih kriz vseh mogočih vrednot, ki jih doživljamo. Tako se prvotna ideja rotarijanstva o potrebi po večji humanosti in človekoljubju v današnjem svetu morda kaže še bolj živa in še bolj potrebna kot v začetku gibanja.

Že dolgo veljajo štiri osnovna načela oz vprašanja rotarijanstva :

– Ali je resnica ?

– Ali je pošteno do vseh udeležencev ?

– Ali krepi dobrobit in prijateljstvo ?

– Ali je v prid vsem udeleženim ?

 

Člani gibanja, zbrani v klubih tako gojijo visoka etična načela, ki se skozi njihovo delovanje kaže na različnih področjih človekovega življenja: humanitarnem, socialnem, izobraževalnem, kulturnem in še bi lahko naštevali.

Cilj pa je pravzaprav samo eden; bogatiti življenje ljudi v ožji skupnosti, s tem pa tudi v globalni, svetovni skupnosti. Lokalno in globalno torej, dobro in kvalitetno, mirno in strpno, prijazno in z nasmehom.

Da bo čim manj solz, čim manj lakote, čim manj strahu, čim manj revščine in čim več razumevanja med ljudmi in narodi.

Nesebično pomagati !

Se ti zdijo takšne misli nekako čudne, prijatelj? Morda zato, ker smo se odvadili tovrstnega razmišljanja in takšnega načina življenja. Ker smo v čudnem času in v čudnem svetu.

V zaledenelem svetu kakor da je led v ljudeh!

Toplota greje. Stisk dlani taja led. Voda odžeja. Dobrodelnost bogati. Prijateljska beseda pozlati …

Najdite nas na Facebooku!

Rotary Slovenija

Back to Top